StrongFirst Girya 1. instruktori képzés

Az erő a kettlebellel kezdődik. A kettlebell pedig a StrongFirst-tel.

A StrongFirst alapítója és elnöke, Pavel Tsatsouline több, mint egy évtizede fejleszti és finomítja a kettlebell instruktori képzést, valamint az edzési módszertant. Ezen 3 napos program során az SFG instruktor jelöltek elsajátítják az alapelveken nyugvó kettlebell edzési rendszerünket, a kettlebellek használatának helyes, biztonságos módját, valamint a kettlebell edzés másoknak történő tanításának módszerét.

Az SFG instruktori képzéseinket a bolygó legképzettebb kettlebell instruktorai tartják, akiket egyesével választott ki Pavel, vagy Brett Jones, Chief SFG. Minden jelöltnek magas szintet kell elérnie az erő, a mozgáskészségek és az oktatás terén egyaránt.

Az alábbi 6 alapgyakorlatot tanítjuk és teszteljük az SFG Level I instruktori képzés során:

 • Lendítés
 • Felállás
 • Felrántás
 • Nyomás
 • Szakítás
 • Guggolás

Miért érdemes részt venni a képzésen?

 • Szenvedély. A kettlebell edzés oktatása a szenvedélyünk. A minden egyes részletre történő odafigyelés, melyhez páratlan pedigré, valamint a legmagasabb szintű sztenderdekhez történő ragaszkodás társul, bebetonozta a StrongFirst vezető pozícióját a világ legjobb és legelismertebb kettlebell instruktori képzéseként.
 • Fókusz. A 3 nap során a 6 alapgyakorlatunkat tanítjuk meg. Ez lehetővé teszi, hogy minden jelölt finomítson a technikáján, valamint ezen gyakorlatok másoknak történő tanítására való képességén. Egyszerűen fogalmazva az SFG I képzés egyszerre keskeny és mély.
 • Alapelvek. A jelöltek nem csak a „kettlebelleket ismerik meg” az SFG I képzés során. Az SFG I instruktor jelöltek elsajátítják az erő alapelveit, valamint a kettlebellek használatának pontos módjait az erő fejlesztése, maximálása és fenntartása céljából. A StrongFirst a rendszer, a kettlebell pedig az eszköz.
 • Emberek. Az SFG I instruktori képzéseinket a világ legképzettebb, legtapasztaltabb kettlebell instruktorai tartják. Mindenkit, aki SFG Level I képzést tart, személyesen választott ki Pavel, vagy Brett Jones, Chief SFG.
 • Skálázhatóság. A StrongFirst kettlebell rendszer alkalmazható világklasszis sportolóknál, különleges osztagosoknál, focista anyuknál és nagyszülőknél egyaránt. Az alapok változatlanok függetlenül attól, hogy ki a tanuló. A 6 alapgyakorlat mellett számos különféle kapcsolódó kiegészítő gyakorlatot is tanítunk, melyeket felhasználhat a saját gyakorlásod, vagy mások oktatása során.
 • Mások tanítása. Az SFG egy instruktori képzés. A jelölteknek nem csupán meg kell felelniük bizonyos erő sztenderdeknek, valamint be kell mutatniuk megfelelő minőségben a gyakorlatokat, hanem annak demonstrálása is elvárt tőlük, hogy miként képesek ezeket az ismereteket megtanítani másoknak. Az „SFG” titulust nem lehet csak úgy megvásárolni – ezt ki kell érdemelni.
 • Az üzleted fejlesztése. Az SFG I kettlebell instruktori képzés a bolygó legelismertebb és legkeresettebb kettlebell instruktori képzése (a korábban már említett okokból kifolyólag). A kettlebell edzés nem csak egy divat – régóta jelen van, és nagyon sokáig fenn is fog maradni. Ahogy egyre többen és többen ragadnak kettlebellt életükben először, a StrongFirst instruktorok közössége révén meg fognak ismerkedni a legbiztonságosabb, leghatékonyabb instrukciókkal az edzésüket illetően.
 • Teszteld le magad. A legtöbben, akik részt vesznek a képzésen, azért teszik, hogy másokat taníthassanak, és fejlesszék az üzletüket személyi edzőkként és/vagy csoportos edzőkként. Azonban olyanok is nagyon sokan vannak a résztvevők között, akiknek nem célja a tanítás. Ők egyszerűen csak szeretnék letesztelni magukat, és meg akarják tudni, megvan-e bennük az, ami ahhoz szükséges, hogy az ember SFG-vé válhasson.
 • Csatlakozz a közösséghez. Többek vagyunk, mint csupán egy szervezet. Mi vagyunk a vas testvérisége. Többek vagyunk, mint személyi edzők gyülekezete. Az erő mestereinek nemzetközi közössége vagyunk, akiket összehozott és összetart az a hit, hogy az erőnek nagyobb célja van.

Az SFG egy rendkívül kimerítő képzés, mentálisan és fizikálisan egyaránt. A 25-30%-os bukási arány megszokott. Mivel az SFG instruktoraink a szakma legmagasabb csúcsát képviselik, készülj fel rá, hogy kemény kihívások elé leszel állítva. Ne vedd könnyen a felkészülésedet. Az alábbi alapgyakorlatok kapcsán kell teljesítened az elvárt szintet:

 • Lendítés (10 ismétlés oldalanként)
 • Dupla felrántás (5 ismétlés)
 • Nyomás (5 ismétlés oldalanként)
 • Dupla elülső guggolás (5 ismétlés)
 • Szakítás (5 ismétlés oldalanként)
 • Felállás (1 ismétlés oldalanként)

 

Súly Kettlebell Szakítás teszt
Férfiak 100 kg felett 28 kg 100/5 perc
Férfiak 68 kg és 100 kg között 24 kg 100/5 perc
Férfiak 68 kg-ig 20 kg 100/5 perc
Férfiak “Masters” (50-64 évig) 20 kg 100/5 perc
Férfiak “Seniors” (65 év felett) 20 kg 50/3 perc
Hölgyek 59 kg felett 16 kg 100/5 perc
Hölgyek 59 kg-ig 12 kg 100/5 perc
Hölgyek “Masters” (50-64 évig) 12 kg 100/5 perc
Hölgyek “Seniors” (65 év felett) 12 kg 50/3 perc

 

Szakítás teszt A jelölteknek adott idő alatt meghatározott számú kettlebell szakítást kell végrehajtaniuk (lásd a fenti táblázatot). A jelölteknek olyan ruhát kell viselniük, ami nem gátolja a tesztet végző instruktort annak ellenőrzésében, hogy a könyökök és a térdek a rögzítésnél nyújtva vannak-e, pl. póló és rövidnadrág. A jelölt megragadja a kettlebell fogantyúját. A tesztet végző instruktor jelzésére az óra elindul, és a jelölt a kettlebellt hátralendíti a lábai között és a feje fölé szakítja egyetlen folyamatos mozdulattal egyenes karos rögzítésig. A kettlebell felső pozícióban történő rögzítését (amikor a kettlebell és a tanuló láthatóan mozdulatlan) követően a jelölt a lábai között leengedi egyetlen folyamatos mozdulattal anélkül, hogy a mellkasát vagy a vállát érintené. A jelölt a szabad kezét a csípőjére vagy a derekára (de nem a combjára) rakhatja, és mozgathatja a lábait. Azonban a tanulónak meg kell állítania minden mozgást, amikor a súlyt a felső pozícióban rögzíti. Amennyiben orvosi oka van annak, hogy nem tudod teljesen kinyújtani a könyöködet, erről a Team Leadert tájékoztatni kell a szakítás teszt előtt. A gyenge hajlékonyság nem számít orvosi indoknak. A szakítás kapcsán elvárt SFG technika sztenderdek alkalmazandók a szakítás teszt során. A biomechanikai légzés bár preferált, de nem kötelező a szakítás teszt során. Korlátlan számú kézcsere és hátralendítés engedélyezett. A jelölt annyi alkalommal rakhatja le a kettlebellt és pihenhet, ahányszor csak szeretne. Minden ismétlés során az instruktor jelzi az ismétlésszámot vagy azt, hogy „Nem számít”. Egy ismétlés akkor „Nem számít”, ha a jelölt:

 • Nem egyenesítette ki a könyökét.
 • Kinyomta a kettlebellt.
 • Nem állított meg minden mozgást (a kettlebell, a test és a lábak) a rögzítésnél.
 • Megérintette a mellkast vagy a vállat a dolgozó karral és/vagy a kettlebellel az ereszkedés során. (A “nem számít” a következő ismétlésnél lesz jelezve, például, “Ötven… Utolsó ismétlés nem számít, ötven…”)
 • Szabad kezét a térdére vagy a combjára rakta.

A kísérlet nem sikeres, ha a jelölt

 • Összegyűjt három „Nem számít” jelzést.
 • Megérintette a kettlebellt vagy a dolgozó kart a nem dolgozó karral, kivéve kézcsere esetén.
 • Elengedi a kettlebellt, mielőtt az földet ért volna (inkább eldobja, mint lerakja).

A tesztet vezető instruktor jelzi az eltelt időt 1, 2, 3, 4 perc, 4:30, 4:45 és 4:55 után. Magnézia használata megengedett, de övet, csuklószorítót, kesztyűt, bandázst stb. nem lehet használni. További követelmények

 1. Biztonságosan és hatékony technikával mutatja be az alapgyakorlatokat.
 2. Helyes ítélőképességről tesz tanúbizonyságot, különösen a biztonság tekintetében.
 3. Erős jellemmel bír.
 4. Rendelkezik a tanításhoz szükséges készségekkel.
 5. Képes a szakítás teszt bemutatására az utolsó napon.
 6. Professzionális hozzáállást tanúsít.

Ha legfeljebb 3 technika és/vagy a szakítás teszt nem sikerül, azt az SFG I képzést követő 90 napon / 3 hónapon belül lehet pótolni a Team Leader jelenlétében. Tesztelés alóli kivételek Kivételes esetben, elismert, nemzeti vagy nemzetközi szintű edző vagy atléta felmentést nyerhet az erő-, valamint technikai tesztek alól, amennyiben krónikus sérüléssel bír. Ugyanez igaz a veterán katonákra, rendfenntartókra és készenléti egységek tagjaira. Ezen kivételek kapcsán eseti döntést hoz az adott terület (SFG, SFL vagy SFB) Chief instruktora. Minden ilyen jellegű kérést a contact@strongfirst.com címre kell küldeni, innen pedig továbbításra fognak kerülni az illetékes Chief instruktorhoz.

Miért tanítanak és tesztelnek olyan kevés gyakorlatot?

Mint azt korábban már említettük, az SFG I képzés egyszerre ’keskeny és mély’. A fitnesz iparban a legtöbb képzésen egy nap vagy egy hétvége alatt több tucat gyakorlatot megtanítanak. Nálunk nem ez a helyzet. Azt szeretnénk, ha az instruktoraink tökéletesen elsajátítanák az alapokat. Elvégre a legjobbakat az különbözteti a többiektől, hogy mindenkinél jobbak az alapokban.

Lesz elég időm megtanulni a gyakorlatokat, vagy már a képzést megelőzően el kell sajátítanom őket?

Mindegyik alapgyakorlatunk esetében lesz rá időd és lehetőséged, hogy javíts a végrehajtáson, azonban nagyon fontos, hogy már előzetesen is alapszintű jártasságot szerezz ezen gyakorlatokban.

Meddig érvényes az instruktori diploma?

2 évig.

Mit jelent az SFG?

StrongFirst Girya. A ’girya’ oroszul ’kettlebellt’ jelent.

Részt vehetek a képzésen anélkül is, hogy a teszteken át kellene mennem?

Igen! Sokan élnek ezzel a lehetőséggel. Egyesek a snatch tesztet, míg mások bizonyos gyakorlatok tesztjét hagyják ki.

Vannak még más díjak is a képzést követően?

Ha sikerrel elvégzed a képzést, StrongFirst instruktor leszel 2 évig, mely további díjakkal nem jár.

Kapok ingyen pólót?

A képzés elején minden résztvevő ingyen kap egy StrongFirst pólót. Akik sikeresen elvégzik a képzést, ingyen kapnak egy instruktori pólót is.

Mi az a Beast Tamer / Iron Maiden Challenge?

A Beast Tamer / Iron Maiden Challenge-en kizárólag egy StrongFirst instruktori képzés során lehet részt venni. A sikeres teljesítéshez egy nyomást, egy húzódzkodást és egy pisztolyt kell végrehajtaniuk a férfiaknak egy 48 kg-os (a „Beast”), a hölgyeknek pedig egy 24 kg-os kettlebellel. Kattints ide további információkért, valamint a Beast Tamerek és az Iron Maidenek listájáért!

Nézőként is részt lehet venni a képzésen?

Ez nem lehetséges. Azonban egyeztethetsz az SFG képzés szervezőjével, hogy a 3. napon a záró edzésre a szabad hely függvényében van-e lehetőség nézőknek is ellátogatni.

Megkapom előre az instruktori kézikönyvet?

A kézikönyvet a bejelentkezéskor kapod meg, így biztosítva, hogy kizárólag a résztvevőkhöz jusson el. Sok résztvevőtől hallottuk már, hogy az instruktori kézikönyv már önmagában is megéri a képzés árát.

Hogyan készüljek fel?

Az SFG egy kemény képzés. Épp ezért erősen ajánljuk, hogy vegyél részt egy Kettlebell User kurzuson, vagy keress a környékeden egy SFG instruktort, aki segíthet a 6 alapgyakorlat helyes elsajátításában. Ha már jó a technikád, dolgozz a ’gyakorlásán és a finomításán’, fokozatosan növelve az erődet és a jártasságodat. Jót fog tenni ez a felkészülés. Az is fontos, hogy képes legyél nagyon sok kettlebell lendítés végrehajtására a képzés 3 napjának könyörtelen tempója mellett. A férfiaknak egy pár 24 kilós, a hölgyeknek pedig egy pár 16 kilós kettlebellel kell kényelmesen képesnek lenniük 5 nyomásra több szetten keresztül. Sokat segíthet Brett Jones, Chief SFG kiváló cikke az SFG I képzésre történő felkészülésről.

A StrongFirst Kettlebell User kurzus segíteni fog a képzés elvégzésében?

Igen, segíteni fog, különösen akkor, ha még kezdő vagy. A kurzus kiváló lehetőséget biztosít, hogy megnézesd a technikádat egy StrongFirst kettlebell instruktorunkkal. Ezzel együtt a user kurzus nem úgy került kialakításra, hogy felkészítő tanfolyamot jelentsen az instruktori képzéshez. Konkrétan a kettlebell szakítást, felrántást és elülső guggolást nem is oktatjuk a kurzus során. Tehát a kurzus segíteni fog, de további instrukciókra és gyakorlásra lesz emellett szükséged az alapgyakorlatok kapcsán.

Mi történik, ha megbukom?

Az instruktori képzés során a bukási arány jellemzően 25-35% között mozog. Az SFG címet ki kell érdemelni. Akik megbuknak, azoknak is lehetőségük később pótolni a teszteket, sikeres teljesítés esetén pedig vehetnek maguknak instruktori pólót is. További információkért olvasd el a követelményeket.

Sok idődbe és erőfeszítésedbe került az SFG I instruktori diploma megszerzése; ne hagyd elveszni!

A megújításhoz 5 opció áll rendelkezésre:

 1. Részvétel egy 3 napos SFG I instruktori képzésen

Költség

$500 amennyiben külföldön végzed el a képzést, itthon ugyanez korai regisztrációval $350, míg későivel $450.

Alkalmasság

Csupán regisztrálnod kell az SFG I képzésre a diplomád lejáratát megelőzően ahhoz, hogy megújíthasd azt a képzésen egy $350 vagy $450-os megújítási díjért. 

Folyamat

Csupán regisztrálnod kell az SFG I képzésre a diplomád lejáratát megelőzően ahhoz, hogy megújíthasd azt a képzésen.

Részletek

Ugyanúgy részt veszel mindhárom napon, mintha először lennél ott.

 1. Részvétel egy SFG II instruktori képzésen

Költség

A költségek megtalálhatók az SFG II képzések listáján, valamint a regisztrációs lapon.

Alkalmasság

Csupán regisztrálnod kell az SFG II képzésre a diplomád lejáratát megelőzően ahhoz, hogy részt vehess rajta. Ez azt jelenti, hogy ha a képzés decemberben lesz, de a diplomád októberben jár le, akkor részt vehetsz az SFG II képzésen abban az esetben, ha októbert megelőzően regisztráltál. Ennek az időbeli eltolódásnak a hossza nincs maximálva.

Folyamat

A regisztráció során fel kell majd töltened egy képet az SFG I diplomádról ahhoz, hogy ellenőrizni lehessen az alkalmasságodat. Ügyelj rá, hogy jól látható legyen a kép.

Részletek

Az SFG II képzés részét képezi az SFG I készségek újratesztelése. A követelmények sikeres teljesítésével meghosszabbítod az SFG I diplomádat is az SFG II diploma mellett. További információkért itt találod az SFG II követelményeket.

 1. Részvétel segítőként SFG I instruktori képzésen

Költség

Amennyiben felkérnek segítőnek egy SFG I instruktori képzés kapcsán, akkor nem kell díjat fizetned. (Azonban neked kell állnod az összes felmerülő költségedet.) Ha már regisztráltál, hogy részt vehess a képzése, és ezt követően elfogadsz egy segítői felkérést, akkor a befizetett részvételi díjad visszafizetésre kerül.

Alkalmasság

Legalább 9 hónapnak el kell telnie az SFG I diplomád megszerzésétől számítva ahhoz, hogy segítőnek jelentkezhess. Elsőbbséget élveznek azok az instruktorok, akiket a Team Leader-ük ajánlott segítői pozícióra.

Folyamat

A képzés regisztrációs oldalán küldj e-mailt a szervezőnek – https://strongfirst.hu/ melyben kéred az adott képzésre vonatkozó megújítási regisztrációd.

Részletek

A követelményekkel és a segítő feladataival kapcsolatos további részletek a hivatalos segítői meghívóban találhatók.

 1. Részvétel egy 1 napos SFG I megújításon

A Master SFG instruktorok évente pár alkalommal speciális 1 napos SFG megújításokat tartanak. Ezen sűrű 1 napos rendezvény sikeres teljesítésével 2 évre meghosszabbítod az SFG diplomádat, és emellett elsajátíthatod a legfrissebb progressziókat és korrekciókat is.

Költség

$350 amennyiben külföldön végzed el a képzést, itthon ugyanez korai regisztrációval $225, míg későivel $275.

Alkalmasság

Csupán regisztrálnod kell az 1 napos SFG I megújításra a diplomád lejáratát megelőzően ahhoz, hogy részt vehess rajta. Ez azt jelenti, hogy ha a képzés decemberben lesz, de a diplomád októberben jár le, akkor részt vehetsz a képzésen abban az esetben, ha októbert megelőzően regisztráltál. Ennek az időbeli eltolódásnak a hossza nincs maximálva.

Folyamat

A regisztráció során fel kell majd töltened egy képet az SFG I diplomádról ahhoz, hogy ellenőrizni lehessen az alkalmasságodat. Ügyelj rá, hogy jól látható legyen a kép.

Részletek

Az aktuális SFG I előírások szerint kell végrehajtanod a teszteket.

 1. Videós megújítás

Ez egy új opció! Ahelyett, hogy személyesen jelennél meg a technikád tesztelése, valamint az instruktori készségeid frissítése céljából, személyesen a Master SFG-vel teheted ezt meg Skype-on vagy FaceTime-on keresztül, ahol 90 perc alatt átbeszélhetitek a programozással, korrekciókkal, valamint más személyre szabott anyagokkal kapcsolatos tudnivalókat.

Költség

$299

Alkalmasság és részletek

Ahhoz, hogy ezt az opciót választhasd, a diplomád lejáratát megelőzően el kell küldened a videós megújítás iránti kérelmedet. Ez az opció a videós tesztelést követő 2 évre meghosszabbítja az SFG I diplomádat, azonban a következő megújításnál még egyszer már nem választható. (Személyesen részt kell venned a megújításon, mielőtt a következő alkalommal újra videós megújítást kérhetnél.) A videós megújításhoz nem jár a legfrissebb instruktori kézikönyv.

Állj készen. Légy naprakész. Légy a StrongFirst csapat része.

Kattints a képre az információkért és a jelentkezésért: